Wikipédia Miskolc-műhely

Bemutatjuk Miskolcot – Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló

Néhány héttel ezelőtt a Miskolc-műhely Diósgyőrben járt. Pontosabban április 4-én, egy kicsit felhős-ködös napon, amikor, mindenek dacára a Mars mégis egészen jól volt látható az esti égen. De ne szaladjunk a dolgok elébe, hanem haladjunk inkább sorban. A diósgyőri Csillagda, – korábbi nevén Uránia Csillagvizsgáló – 1962 óta üzemel és Miskolc egyetlen bemutató csillagvizsgálója, amely a Diósgyőri Gimnázium fenntartásában működik. A Csillagda alapítója és névadója Dr. Szabó Gyula egyetemi tanár, meteorológus, csillagász volt, aki egykoron az intézményt is vezette.

20067-dr-szabo-gyula-bemutato-csillagvizsgalo-programok-2013

Ezen a nevezetes napon tehát, a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló, továbbiakban, Csillagda, nyílt napot tartott egy nagyszerű előadással egybekötve. Az előadást Óvári László tartotta “A Mars közelsége és láthatósága” címmel este fél nyolctól. A diósgyőri Csillagdáról tudni kell, hogy otthont ad a Kis Medve és a Nagy Medve szakköröknek, így azután nem is volt meglepő, hogy mennyi fiatal és okos emberkével találkozhattunk azon az estén.

Az aki esetleg addig még semmit sem tudott a csillagos ég rejtelmeiről, még az is élvezhette az előadást, hiszen az előadó mindent képekkel illusztrált és szívesen válaszolt a kérdésekre is. Pl. milyen messze van a Mars, mik is azok a csillagképek és a meteorok hogyan “közlekednek” a világűrben.  Itt jegyzem meg, hogy beszereztem életem első Meteor újságját és ha egyszer valami nagyon komoly helyre fogok utazni, akkor oda el is fogom magammal vinni, hogy csináljak egy igazán jó képet vele és azután büszkén mutogathassam.

Amikor vége lett az előadásnak, megtekinthettük a Csillagda főműszerét, a Newton-reflektort, ami német szerelésű parallaktikus tengelyrendszeren  nyugszik. A távcsövön át  láthattuk a Mars bolygót, a Jupitert a holdjaival és ha kinéztünk az égre, akkor kissé fátyolosan, de a holdat is jól megszemlélhettük. A szabad szemes megfigyelés után pedig a távcsövön keresztül alaposan megfigyelhettük a Holdat, ami éppen kifli alakú volt, a Hold domborzatát a krátereket és a hasadékvölgyeket.

Lunar_libration_with_phase2

A Hold fázisai és librációja a Földről nézve

 Alapvetően mindenki nagyon jól érezte magát és megbeszéltük, hogy a következő nyílt napon május 2-án ismét találkozunk.

 

 
Módis Ágnes Vadszederke
 

 

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!