Wikipédia Miskolc-műhely

Miskolci Fröccsfesztivál

♥♥♥
 
Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka.
 
♥♥♥
 

A Miskolci Fröccsfesztivál   Miskolc kulturális életének 2006 óta évente megrendezett színfoltja, amely a a borkultúra magasabb szintre emelését és Miskolc idegenforgalmának fejlesztését is elősegíti. A fesztivál megismerteti a látogatókkal a fröccsözés történetét, a borfajtákat és az ezekből készült fröccsfajtákat.

SiphonSeltzerAnchorBWks001

A fröccs létrejöttét Jedlik Ányos 1826-os találmánya, a szódavíz tette lehetővé. A bor és a szódavíz elegyét eredetileg spiccernek (spitzer) nevezték, és ezt magyarosította fröccsre Vörösmarty Mihály. Az italnak számos változata alakult ki az idők folyamán, a miskolci fröccsfesztiválon 21 féle fröccsöt szolgálnak fel, amelyek a bor és a szódavíz arányaiban térnek el egymástól. A hagyományos keverésű italok mellett alkoholmentes, magas gyümölcstartalmú és különleges, méz hozzáadásával készült fröccsöket is kóstolhatnak a kíváncsi vendégek, sőt a gyermekek is megkóstolhatják a számukra készült alkoholmentes gyermekfröccsöt.

A fröccsfesztivál története szorosan kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája című országos programsorozathoz, amit minden évben Szent Iván éjszakáján, június 24-én, illetve a jeles naphoz közeli hétvégén rendeznek meg.  (2014-ben július 19-től kezdődik.) 2005-ben a Herman Ottó Múzeum a rendezvény keretein belül otthont adott egy szódakiállításnak is, amelyen kiderült, hogy az avasi pincékben milyen nagy kedvvel fogyasztották elődeink az azóta is népszerű fröccsöt.

A szódakiállítás sikerén felbuzdulva gondolták a szervezők, hogy ezt a szokást újra fel kellene eleveníteni, és 2006-tól elindították a fröccsfesztivált. A bor és a szóda házasságából született fröccsöt azóta is minden évben megünneplik, változatos kulturális programokkal körítve. A fesztivál hamar olyan népszerű lett, hogy 2008-tól kétnaposra bővítették.


Címkék: , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!